Hû ne demek Osmanlıca?
Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.
Hüşan ne demek?
(Osmanlı dönemi) (Hüsün) Güzellik. İyilik. Eksiksizlik.
Hüşran ne demek?
Bir şeyin beklendiği gibi gitmemesi nedeniyle bir kişinin hissettiği acıya hayal kırıklığı denir. Hayal kırıklığı kelimesinin çağrışımı zarardır. Bu kelime aynı zamanda Kutsal Kur’an’daki birçok ayette geçer.
Hünüs ne demek?
“Hüsün” şeklinde sıkça kullanılan kelime, iyilik ve hayırseverlik anlamında da kullanılır. Bu kelime birçok ifadede geçer. Örneğin, tasavvufta Allah, hüsn-ü mutlak, yani tek güzellik olarak tanımlanır.
Hû zikri ne anlama gelir?
Tasavvufçulara göre en faziletli zikir, Allah’ı bir şey istemek anlamına gelmeyen bir ifadeyle anmaktır. Bu nedenle, istemek anlamını taşımayan ve Allah’ın özel ismi olan Huhu, en faziletli zikir olarak kabul edilir.
Hû zikri nasıl çekilir?
Ya Allah Ya Hu duası tespih boncuklarının yardımıyla okunabilir. Tespihler belirli sayıda boncuktan oluşur. Örneğin, 33 tespih, 99 tespih veya 11 tespih vardır. 99 boncuktan oluşan bir tespih yardımıyla, bu dua her boncukta “Ya Allah Ya Hu” denilerek 100 kez okunabilir.
Hüna kız ismi ne demek?
Hüma ismi, mutluluk, neşe, asalet ve zarafet gibi güçlü ve olumlu çağrışımlara sahip derin ve anlamlı bir isimdir. Farsça kökenlidir ve mitolojik Huma kuşuyla ilişkilendirilir.
Hüsn-ü zan ne demek?
Zira İslam kültüründe, bir kimsenin kesin bir bilgisi olmasa bile başkası hakkında iyi bir kanaate sahip olması “iyi kanaat”, kötü düşünce ve kanaatlere sahip olması ise “su-i zan” olarak adlandırılır. 5 Şüphe ile ilgili çağrışımlar Kur’an’da bu şekilde geçmez. Esas olarak iyi ve kötü kanaatlere sahip olmak anlamına gelir.
Hüna isminin ne demek?
(ﺣﺴﻨﻰ) i. (Ar. ḥusn > aḥsen’in mastar hali ḥusnā’dır) Çok (daha, en, en) güzel: “Esmâ-i husnâ: Allah’ın en güzel isimleri.” Bunların en güzellerinin hüsnası…
Hıfsı ismi ne demek?
Hıfzı ismi Arapça kökenli bir isim olup “koruyucu”, “koruyucu” anlamına gelir. Ayrıca “hafız” kelimesinden türemiştir ve “Kur’an’ı ezberleyen” veya “Kur’an’ı ezberleyen” anlamına gelir.
Hükema ne demek Osmanlıca?
Adı. Hükemâ (Hakîm. C.) Âlimler. Çok bilgili kimselerdir.
Hüzzar ne demek?
(ﺣﻀّﺎﺭ) i. (Ar. ḥāżirs çoğulu ḥużżār’dır) bir yerde bulunan kimseler: Başörtülü bir şekilde topluluğa bir kahve fincanı sunmak (Âlî Mustafa Efendi). Bütün topluluk ağlamaya başladı (Nâmık Kemal).
Hümmet ne demektir?
Ümmet (Arapça أمة), tüm İslam toplumunu ifade eden bir kavramdır. Ümmet, bekar bir anneden doğan çocuklara verilen isimdir. Daha sonra, İslam’a inanan herkesi kapsayan bir anlam kazanmıştır.
Zan ne demek?
Zan (zann) fiilinden türeyen bir isimdir, sözlükte “şüphe etmek, kesin bilgiye ulaşmak, suçlamak” anlamına gelir ve hem “kesinliğin, şüphenin, doğrulanmamış görüşün zıttı” hem de “bilgi, düşünerek elde edilen kesin bilgi” anlamına gelir. Zan kökünden türetilen birçok kelime, zan’ın bu iki temel anlamını yansıtır.
Hünefa ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü (ﺣﻨﻔﺎﺀ) i. (Ar. Hanif ḥunefā’ kelimesinin çoğulu) Hanifler.
Hû makamı nedir?
Râzî’ye göre İhlas Suresi’nin ilk üç kelimesi (hu, Allah, ahad) üç makamı ifade eder: Hu, mukarrebû makamıdır ve makamların en yükseğidir. Buna göre O, kelimenin tam anlamıyla var olan tek varlıktır; O’ndan başka her şey mümkün ve var olmayandır. İkinci kelime olan Allah, Yemin Ashabı’nın makamıdır.
La ilâhe illa hû ne demek?
“La ilahe illa hû” yani “O birdir”, O’ndan başka kimse yoktur ve O’nun sıfatlarına sahip değildir. “La ilahe illa hû” diyen bir kimse “O’na ulaştım” demektir. O zaman buradaki “hu” yani “O”, Kur’an’ın tefsirinde “Allah” olacak ve ifade “lâ ilahe illa Allah” şeklini alacaktır.
Eski dilde hû ne demek?
“Bu da geçer, Yâ Hû” Farsçada “In nîz beguzered” olan “Bu da geçer” sözü, Anadolu’daki eski Rum halkı tarafından “K’afto ta perasi” şeklinde kullanılmış, Osmanlı döneminde Farsçadan Türkçeye çevrilerek “Yâ hû” ile bitirilmiştir. Yani “Allah’ım” ifadesi eklenmiştir.
Hay ne demek hû ne demek?
Atasözündeki “Hayy” kelimesi Allah’ın isimlerinden biri olup “asla ölmeyecek olan hayat sahibi” anlamına gelir. Arapçadaki “Hû” kelimesi üçüncü tekil şahıs zamiri “O” anlamına gelir ve tasavvufta zikir kelimesi olarak kabul edilen isimlerden biridir.