Patlıcanın iyi olduğunu nasıl anlarız?
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın. Bıraktığınızda eski haline dönüyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdekleridir. Patlıcan ne kadar büyükse çekirdekleri de o kadar büyük ve tadı da o kadar acıdır. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Patlıcan dişisi erkeği nasıl anlaşılır?
Sarı renkli ve bileşik olan 5–8 erkek organ vardır. Erkek organlar çiçeklenmeden 12 saat önce olgunlaşır ve 2 gün sonra olgunluklarını kaybederler. Dişi organlar çiçek açmadan iki gün önce döllenme olgunluğuna ulaşır ve çiçek açtıktan dört gün sonra olgunluklarını kaybederler.
Karnıyarıklık patlıcan nasıl seçilir?
Patlıcan seçimi: İyi bir karnıyarık hazırlamanın temeli doğru patlıcan seçimidir. Orta boy, taze ve kusursuz patlıcanlar tercih edilir. Kabukları parlak ve pürüzsüz olmalıdır.
Patlıcan hangisi iyidir?
Patlıcanın sapını da inceleyin; çeşidine bağlı olarak soluk, donuk bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya parlak mor renkte olmalıdır. Patlıcanın gövdesine parmağınızla bastırın.
Patlıcan neye göre seçilir?
Patlıcan seçerken, büyüklüğü, şekli veya rengi ne olursa olsun parlak, lekesiz ve solgun olduğundan emin olun. Büyüklüğüne göre ağır modeli seçin. Sapları yeşil ve sert olmalı ve eti sert olmalıdır. Kızartmak için büyük patlıcanları ve Karnıyarik veya İmam Baydı gibi yemekler için daha ince ve orta boy patlıcanları seçin.
Patlıcanın çürüdüğünü nasıl anlarız?
Kabuk rengi: Taze patlıcanlar parlak ve canlı bir renge sahip olmalıdır. Soluk veya donuk kabuk kötü bir işaret olabilir. Pürüzsüzlük: Patlıcanın kabuğu pürüzsüz olmalıdır. Kabukta kesikler, lekeler veya tümsekler varsa, bu patlıcanın bozulduğunun bir göstergesi olabilir.
Sebzelerin cinsiyeti nasıl anlaşılır?
Çiçek tipleri sebzelerde olduğu gibi kültür bitkilerinde de farklılık gösterir. Sebzeler çiçek biyolojilerine göre sınıflandırılır. Kültür sebzelerinin çoğunda çiçekler hermafrodit bir yapıya sahiptir. Bu sebze grubunda erkek ve dişi organlar aynı bitki ve aynı çiçekte bulunur (Erselik çiçeği).
Dişi patlıcan nasıl anlaşılır?
Erkek patlıcanların daha az çekirdeği olduğunu, ancak dişi patlıcanların daha fazla çekirdeği olduğunu ve yemeğinize acı bir tat vereceğini unutmayın. Bir patlıcanın erkek mi yoksa dişi mi olduğunu nasıl anlarız? Patlıcanın ön kısmında yarık varsa dişidir, yuvarlak ve hafif çukurluysa erkektir.
Patlıcan çekirdekli olursa ne olur?
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız, çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan çekirdeklerdir. Çekirdeklerini çıkarmak zorunda değilsiniz, ancak patlıcanı daha az acı seviyorsanız çıkarabilirsiniz. Daha eski patlıcanların daha fazla çekirdeği vardır ve bu nedenle daha acıdırlar.
Karnıyarık yaparken patlıcanın yağ çekmemesi için ne yapmalı?
Patlıcanları soyup dilimleyin. Daha sonra suda bekletin ve biraz tuz ekleyin. Patlıcan dilimlerini iyice süzdükten ve kağıt havluyla kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı tadı azalır.
İmam bayıldı ile karnıyarık aynı mı?
Karnıyarık, Türk mutfağının en önemli patlıcan yemeklerinden biridir. Ana malzemesinin yanı sıra patlıcan, soğan, biber, domates ve kıyma da hazırlanmasında kullanılır. Benzer bir patlıcan yemeği de İmambayıldı’dır. İmambayıldı ile Karnıyarık arasındaki fark, et içermemesi ve soğuk servis edilmesidir.
Karnıyarık yaparken patlıcan neden Alacalı soyulur?
Patlıcanı farklı şekillerde soyup kızartmak lezzeti açısından önemlidir ve patlıcanın kızartma süresini kısaltır. Farklı şekillerde soyulmuş patlıcanları bütün olarak bol tuzlu soğuk suda bekletin. Bu şekilde ilk siyah, acı suyu çıkar.
En iyi patlıcan nerenin?
Ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu’da yetişmektedir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en çok yetiştirildiği iller arasındadır.
Patlıcan hangi organa iyi gelir?
Patlıcanlar, dengeli bir beslenme için önemli olan lif içerir. Lif, gastrointestinal sistemin ve bağırsakların düzenliliği için çok faydalıdır. Lif aynı zamanda, gıda emilimini sağlayan mide sularının salgılanmasında ve gıdanın işlenmesi ve sindiriminde etkilidir.
Patlıcan mevsimi hangi aydır?
Haziran-Temmuz aylarında görülür. Verim azalır, Eylül ayından itibaren tekrar artar ve sezon sonuna doğru tekrar azalır.
Patlıcan kaç günde bozulur?
*Taze patlıcanlar oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. *Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da uzun süre dayanmazlar – doğru şekilde saklansalar bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık beş gün dayanır. *Patlıcanlar dondurucuda yaklaşık 8-12 ay dayanır.
Patlıcanın içi neden siyah olur?
Patlıcan yemekleri hazırlarken karşılaşılan en büyük sorun patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğinizde veya soyduğunuzda, kesilen yüzeydeki hücreler parçalanır ve açılır. Bu hücreler oksijenle temas ettiğinde, oksidasyon başlar ve patlıcanın rengi değişir ve kahverengiye döner.
Patlıcanda renk bozukluğu neden olur?
Meyvelerde şekil ve renk bozuklukları. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklıklar, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca) ve potasyum (K) dengesizliği ve eksikliğinden kaynaklanır.
Patlıcanın özellikleri nelerdir?
Patlıcanın Besin Değeri Yağ içermeyen ve su değeri yüksek olan patlıcan, C, K vitaminleri, magnezyum, fosfor, bakır, folat, potasyum ve manganez içerir. Bir patlıcan (82 gr) 20 kalori, 0,8 gr protein, 4,8 gr karbonhidrat ve 0,1 gr yağ sağlar. Patlıcanın besin değeri şu şekilde sıralanabilir: Kalori: 20,5.